Blogaholic
Logga in
·
Styr upp en egen blogg

PSYKOLOGI - SJÄLVSÄKERHET

  (Obs, denna text är ej kopierad ur böcker, internet eller andra källor).

 

  OPTIMISM - LJUSET I MÖRKRET

  Är du en tillbakadragen och anspråkslös människa? Som sällan pratar eller yttrar dig? Drömmer du om att känna dig fri och djärv när du passerar en folkskock med människor? Sådär rak i ryggen och oförfärad medan du passerar dem med självsäkra steg? Drömmer du om att vara självsäker?

 Det gäller helt enkelt att skala av sig den yttre fasaden. Det där yttre som får dig att känna dig underlägsen alla människor. Det gäller att släppa tyglarna du håller i, släppa all negativitet som brusar i huvudet. Bevisade experiment pekar på att lyckan och vissheten bringar dig positiviteten som övervinner negativiteten. Att tänka positivt i alla lägen, oavsett tillfälle, gör dig starkare. Det kallas Optimism. Optimister ser ljuset i mörkret. 

 Dock kan man inte bli optimism med ett fingerknäpp. Det är som att ändra personlighet och därför kan det ta en period innan man lär sig handskas med sitt nya "jag". De första anmärkelserna man kan börja med, är exempelvis:

 

  • Kliv upp på morgonen, granska dig i spegeln och upprepa meningen "Jag är fin, jag duger som jag är". Uttala den möjligtvis högt eller bara i huvudet. Inom en stund åker förmodligen mungiporna upp.
  • Uppskatta livet och dess tillgångar. Fantisera hur ditt liv skulle se ut om du exempelvis var hemlös, föräldralös och saknade en skolutbildning. (Det är inte förrän man förlorar någon eller något som man känner saknaden).
  • Dekorera dig själv med kläder. Testa nya plagg och färger och tyger. Slutligen finner du säkert något som du känner dig komfortabel och behaglig i! (Vilket ökar "jag-känner-mig-bra"-procenten ett snäpp).
  • Unna dig själv goda stunder. Som ett hett skumbad i karet med tända doftljus, några avslappnande timmar framför teven eller varför inte en chokladkaka? Ett bevisat experiment visar att choklad ökar våran livslust, våran glädje samt bidrar med dem kolhydrater som kroppen är i behov av. Choklad kan även dämpa depressioner och omsorg eftersom kakaobönerna innehåller uppiggande ämnen.


 

  KOMPLEX OCH SKAVANKER

  Men självsäkerhet handlar inte bara om optimism och positiva inställningar i huvudet. Självsäkerhet är när man kan känna sig odömd och felfri. När man kan gå ut i vilka klädesplagg som helst, ha ett virrvarr till hår och inte bry sig om betraktarnas kommentarer. Det är sällan man kan känna sig så stark och självsäker under tonåren. Man är mer av den sorten när man är liten och passerar trygghetszonen vid cirkus nio eller tio år. Då börjar utseendefixering, komplex och ångerfulla tittar i spegeln. Inte bara tack vare media och benrangel till modeller som vi ser på teve - utan allt. Bantningsmetoder där, slankare kropp här. Överallt. Även vid medelåldern jagas vi av dessa reklamblad och metoder på hur man kan bli mer "nöjd med sig själv".

 Enligt mig handlar inte belåtenhet om att vara perfekt. Slank och fläckfri. Som jag sagt tidigare, så är perfektion på utsidan något nonsens. Insidans perfektion är då däremot själva kärnan till självsäkerhet. Insidan kan göra dig stark och djärv. Självklart kan ett par nyinköpta jeans få dig att känna dig oemotståndligt snygg, men då har du bidragit med ett finare yttre endast. 

 För många gäller just det att framstå som snygg, perfekt och slank framför befolkningen. Inga skavanker, inga utfyllnader. Allt ska sitta perfekt. Smink och rosenkinder. Och det jag kom att tänka på, är att om då alla (möjligtvis alla) går runt och tänker sådär - "Gå snyggt nu, rak rygg! Inga skavanker nu heller. Hoppas inte att troskanten syns? Oh nej, glömde jag gnussa bort fläcken från tuttarna?" - så är det ju inte så nödvändigt om även jag ska göra det. För gör jag det, så är jag inom deras pakt. Att vara som en plastisk docka och knappt röra på mig för att inte förstöra den sprejade frissan - är det vad jag vill göra? Nej. Jag vill kunna släppa på tyglarna och promenera som en människa, utan att tänka på klädveck och andra ofullständigheter. 

Och tänk då om du är en av dem, en av de oroliga duvorna som rusar omkring och kontrollerar att varje hårslinga ligger där du placerade den sist. Tänker du lika mycket på andras utseenden som på ditt eget? Själv tror jag inte det. Man har komplex på sig själv men undviker detta faktum att betrakta andras. 

 Jag lärde mig detta, att strunta i mina komplex. För alla andra är så upptagna med sina.

 

  HUR JAG SKITER I ANDRAS SKITSNACK

  Är du orolig för vad andra snackar för smörja bakom din rygg? Vill du ta reda på skitsnacket? Dock ska du det inte. Hellre ska du kunna låtsas som att det inte har med dig att göra. Som om skitsnacket är luft som du råkar andas in och sedan andas ut. 

 Mitt främsta tips är att drapera dig själv, ännu en gång, i Optimism. Värdefulla ord och komplimanger håller du tätt kvar vid hjärtat och tömmer ut all smuts som snackats. För skitsnack är smuts. Det är dammråttor och storslagna högar av lort. Sådant som vi inte ska fylla våra själar med. Skitsnack mals ut ur, som jag kallar det, "plastic dolls". De som livnär sig på skitsnack och är lika livlösa som plastdockor.

 Annat än om det är komplimanger och fina ord. Sådant bygger upp vårat självförtroende. Sådant gör oss starkare och mer bestämda i oss själva. 

 Och ett tips på hur du tynger ner de där onda plastdockorna, är att du visar med hela din kropp och yttre hur lite du bryr dig. Du passerar skitsnacket som om det vore lort, som sagt. Visar inga känslor, endast näsan upp i vädret och axlarna spända i bakåtriktning. Låt dem försöka smutsa ned din ryggtavla med alla hemskheter, men ditt självförtroende är så pass rikt att regnet spolar bort all smuts. 

 

  Så glöm inte, var stark. Bry dig inte om andras skitsnack. Vila inte vid dina komplex, för alla är för fästa vid sina. Älska dig själv från morgon till kväll. (På natten är du slocknad och kan vila ut din skönhet).Publicerat klockan 16:47, den 9 augusti 2011
Postat i kategorin Psykologi/livsstil
Dela med dig på Facebook, MySpace, Delicious

Det finns 2 kommentarer

#1 postat av amanda
klockan 21:57, den 9 augusti 2011
så bra inlägg! duktig du är. tack så mycket! :)
klockan 23:47, den 9 augusti 2011
Tackar så mycket, Amanda! Jag lägger förmodligen ut en "del 2" för jag har funderat och funnit nya kunskaper!
Kramis!

Skriv en kommentar

Namn
Email
Bloggadress
Vad blir två plus noll? (Svara i siffror.)
Kommentar
Laddar captcha...
Om den inte laddar, var god inaktivera av Adblock!
För att publicera en kommentar måste du verifiera vår Captcha. Den använder under några sekunder en del av din processor för att bekräfta att du inte är en bot.