Blogaholic
Logga in
·
Styr upp en egen blogg

DIPLOMAT ELLER RÄTTFRAM?

Ett minne blott från fantastiskt varma Fuerteventura ... Vill tilbaka till bassängvattnet, de avkylda drinkarna och de spanska temperament-människorna ... 

Nu är jag redan less på höstkylan. Och vintern kommer liksom vara i ett halvår ... Jippi. Snöblask och immiga fönsterrutor. Nypande minusgrader. Någon som är sugen på dessa vinterfenomen? Inte jag.

Denna onsdag har gått bra. Jag känner att skolarbetet har fått sig en rejäl kick i baken, nu arbetar jag för fullt. Trots att matte är det värsta tinget som finns i hela universum, satt jag på mattelektionen och ögnade igenom alla decimaltal och pest och kolera. Rubbet. Tillfredsställande känsla ändå.

Och så tänker jag på det här med diplomati. Sveriges folkstam är diplomatisk. De flesta här döljer sin avsky för exempelvis en historielärare eller hemköpsexpedit genom ett sammanbitet leende. Så gör vi inte i Ryssland. Känner man en grotesk avsky för en person, kan hatet möta personen rakt i trynet. De säger sina åsikter vilt och vågat. I Sverige är de flesta alltför trevliga med åttyglade känslor. De går aldrig lös. Här ursäktar man sig och gestikulerar vänliga gester. Inte i Ryssland. 

En gång för ett par år sedan - jag var möjligtvis nio eller tio år - var jag och mormor i en hörnbutik i Ryssland. Det var vinter och kyligt så in i bängen (vintrarna i det landet är förvärrade). En behörig butikskund trängde sig före mormor och då gick min, annars väldigt vänliga, mormor på hundskall. Gestikulerade vilt med armarna och grymtade förargat: "Vad gör du, kvinna? Tror du att du kan tränga dig före?!". Kvinnan frustade irriterat och slängde iväg något barskt till svars. Själv blev jag väldigt osäker och ynklig mellan de åldriga kvinnornas herravälde. 

Dock har allt sin fördel och minst sagt nackdel. Att vara en diskret och sammanbiten diplomat, kan vara positivt om man inte vill såra någons känslor samt bringa en glädje till folk. Men å andra sidan kan diplomati övergå till naivitet och primitiva handlingar. Jag blir förargad när folk som är trevliga och pratglada, påpekar någon annans brister. Det kan gälla den personens bästa vän. Ofta hör man från samlade folkskockar, hur en person som vid det tillfället inte är deltagande i skocken, blir utpekad. Skitsnack hit, skitsnack dit. Sedan bläddrar man lite nyheter på facebook och ser för sin fasa hur medlemmar ur skitsnack-skocken har skrivit "du är bäst i hela världen, puss!" på den utpekades status. Är det inte ren falskhet, så säg!

Jag tycker att man antingen är vänner eller inte. Men är man vänner, bästa vänner eller bara bekanta - tycker jag inte att utpekande av brister är så bra. Visst, alla har brister. Vi är så less på våra, att vi påpekar andras. Hur smart är det? 

Och just den här rättframma och naiva typen - eller ska jag säga ryska temperament-människan - kan räknas i både för- och nackdel också. Är man rättfram utan konflikter, så talar man rent språk. Rättframma människor ljuger inte heller lika mycket som diplomater, eftersom diplomaterna avskyler sina inre känslor med lögner. Rättframma människor kan vara vänliga vid tillfällen, samt kritisera utan att ljuga. Och det faktum att kritik bygger på framgång och hela rubbet. Rättframma människor kan vara väldigt godhjärtade, trots sitt temperament. Och de passerar motstånd utan särskilda ansträngningar. Fast alla tar ju inte emot rättframhet som en positiv personlighet. De flesta kan bli sårade gällande kritisering och sådant, medan andra kan syfta på utveckling. Det beror på hur man är som person och hur man tar emot mänskliga gester.

Jag är då ingen rättfram människa. Jag talar inte ut exakt vad som döljer sig innanför skinnet på mig. Men jag är däremot ingen som ursäktar mig för mycket och är hur urgullig som helst. Jag är nog lite mitt emellan båda faserna ... Lite rättfram, lite naiv och lite sammanbiten. 

Åh, vilket långt inlägg om diplomati och sådant vuxensnack ... Hur roligt är det, liksom? Ursäkta. Måste få uttrycka mina funderingar. Så. Nu tror jag att jag har rensat tankeförrådet. Pust.


Publicerat klockan 15:52, den 31 augusti 2011
Postat i kategorin Psykologi/livsstil
Dela med dig på Facebook, MySpace, Delicious

Det finns inga kommentarer

Skriv en kommentar

Namn
Email
Bloggadress
Vad blir noll plus nio? (Svara i siffror.)
Kommentar
Laddar captcha...
Om den inte laddar, var god inaktivera av Adblock!
För att publicera en kommentar måste du verifiera vår Captcha. Den använder under några sekunder en del av din processor för att bekräfta att du inte är en bot.